25 February 2021 van 20:00 - 21:30 uur

FLORIS DE LANGE: OVER VERWACHTINGEN

€ 6 (exclusief servicekosten)
25 February 2021
20:00 u
Zoom

COLLEGE + Q&A

“Zien is geloven”
Je beseft het niet, maar je bent een aanzienlijk deel van de dag blind. Je beweegt namelijk zo’n 2 tot 3 keer per seconde met je ogen; en iedere keer als je zo’n oogbeweging maakt, gaat het beeld even op zwart. 

Dit klinkt wellicht wat vreemd; je voelt je namelijk niet blind – je waarneming lijkt perfect in orde. Hoe kan dit nou? Hoe is het mogelijk dat terwijl je ogen wild heen en weer bewegen, je kunt genieten van een stabiele mooie weergave van de wereld. De reden hiervoor is uiteraard dat we niet zien met onze ogen, maar met ons brein. Ons brein construeert de waarneming – op basis van de informatie die de ogen aandragen, maar voor een belangrijk deel ook op basis van voorkennis: verwachtingen over hoe de wereld eruit zou kunnen zien. In zijn voordracht zal Floris de Lange op basis van recent onderzoek uit zijn lab laten zien hoe dit proces werkt in de hersenen, en uiteindelijk leidt tot onze bewuste waarneming.

OVER FLORIS DE LANGE
Floris de Lange is hoogleraar Predictive Perception and Cognition aan de Radboud Universiteit. De Lange (1977) behaalde in 2001 zijn MA Neuropsychologie en in 2003 zijn MSc in Cognitive Science (highest honours) aan de Radboud Universiteit. In 2007 promoveerde hij (eveneens cum laude) op onderzoek naar de neurale mechanismen van visuele en motorische verbeelding. Na zijn promotie werkte De Lange twee jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Neurospin centrum voor hersenonderzoek in Parijs. Sinds 2007 is hij verbonden aan het Donders Institute als Principal Investigator.

De Lange onderzoekt hoe ons brein ons in staat stelt om de wereld om ons heen waar te nemen. Het oplossen van deze complexe puzzel vraagt om het bijeenbrengen van kennis uit onder meer psychologie, biologie en wis- en natuurkunde.
Als hoogleraar Predictive Perception and Cognition zal hij onderzoeken hoe de menselijke waarneming wordt gestuurd en beïnvloed door voorkennis en ervaring. Daarbij maakt hij gebruik van methoden die hersenactiviteit meten en van computermodellen. Daarnaast past hij deze kennis toe om neurologische en ontwikkelingsstoornissen als de ziekte van Parkinson en autisme, beter te begrijpen.

INFORMATIE: 
Datum: donderdag 25 februari
Start: 20:00 uur
Einde: 21:30 uur
Locatie: Zoom

HOE HET WERKT
• Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket als bevestiging.
• Dit ticket is niet nodig om deel te nemen aan het evenement.
• Je ontvangt nog een tweede mail met daarin de link(“Click Here to Join”) naar het evenement.
• Je ontvangt van ons nog een reminder een dag van tevoren en een uur van tevoren.
• Het evenement is een kwartier voor aanvang open. Het programma start op de genoemde aanvangstijd.
• Je hoeft geen account te hebben bij Zoom.
• Zoom werkt het beste als je van te voren het programma downloadt via deze link.
• Heb je een half uur van te voren nog geen link gekregen? Check dan a.u.b. eerst je spambox.
• Lukt het nog steeds niet? Whatsapp of sms dan naar 06 511 877 37.