3 March 2021 van 20:00 - 21:00 uur

STIJN VAN VLIET: OVER TAAL

€ 6 (exclusief servicekosten)
3 March 2021
20:00 u
Zoom

SPREEKBEURT + Q&A

“Veel te grote thema’s met interessante weetjes”
Programmamaker Stijn van Vliet duikt in veel (te) grote thema’s waar hij een fascinatie voor heeft. Kris kras zonder duidelijk begin en eindpunt duikt hij een wereld in op zoek naar interessante weetjes en neemt hij je mee. We trappen af met het fenomeen taal

Na 2 woorden heb je door dat de buren op de camping uit Limburg komen, weet je dat jongen in de kroeg teveel heeft gedronken, heb je direct een beeld bij die collega die met een aardappel in zijn keel spreekt en hoor je of iemand iets sarcastisch is of oprecht je nieuwe schoenen leuk vindt. Wij categoriseren alles aan de hand van onze taal.

Hoewel elk mens dezelfde zintuigen bezitten, ervaren we de wereld door onze taal op een verschillende manier. Stammen in Ghana spreken over kleuren in de vorm van rijp of nog niet rijp; maar hebben talloze woorden voor verschillende structuren en hebben losse woorden voor hele complexe situatie waarvoor wij een a4-tje nodig zouden hebben. Zonder dat we er stil bij staan bepaalt taal je leven. Taal vormt jou als uniek persoon, hoe je denkt, hoe je kijkt en wat je voelt. Zonder taal zouden wij niet veel verschillen van dieren.

OVER STIJN VAN VLIET:
Vanaf zijn dertiende is Stijn al bezig met theater en het maken van programma’s. In 2008 won hij samen met zijn vrienden Daan Boom en Jasper Demollin de nationale Kunstbende prijs met absurdistisch cabaret. In 2009 won hij de prijs voor beste acteur tijdens het 48 hour film festival voor zijn rol in ‘Onscherp’.

In 2009 ging Stijn Algemene Sociale Wetenschappen studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie werd hij ook aangenomen op de BNN University en maakte hij programma’s voor 101.tv en DUB. Hij combineerde zijn interesses met plezier wat uiteindelijk leidde tot het programma Streetlab. Samen met jeugdvrienden Daan Boom, Jasper Demollin en Tim Sender maakt hij voor KRO-NCRV het semi-wetenschappelijke programma Streetlab. Een programma waarin vier jeugdvrienden sociale experimenten uitvoeren vanuit hun eigen fascinatie. Met dit programma werden zij genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring.

In de zomer van 2016 is Stijn te zien in “Echt niet OK”. Samen met Katja Schuurman en Jan Kooijman behandelt hij situaties uit het dagelijks leven die iedereen herkent en die, als je niet oppast, heel ongemakkelijk kunnen worden. Verder presenteert Stijn ‘Tante Joke Karaoke’ optredens. Het concept is heel simpel: Het publiek zingt, de band speelt. De Tante joke karaoke band toert door het hele land.

OVER MARK DINGEMANSE:
Stijn wordt bijgestaan door taalwetenschapper Mark Dingemanse. Mark is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en leider van het onderzoeksprogramma Elementaire deeltjes van de taal. In dat project doet hij onderzoek naar de kleine woordjes die onze gesprekken stroomlijnen en zo complexe communicatie mogelijk maken.

Als taalwetenschapper doet Mark onderzoek naar talen over de hele wereld. Zo deed hij veldwerk in Ghana en werkt hij samen met collega’s in Japan en Denemarken. Omdat taal op het kruisvlak ligt van verschillende disciplines werkt Dingemanse ook veel samen met andere onderzoeksvelden, van antropologie tot psychologie en cognitiewetenschap.

INFORMATIE: 
Datum: woensdag 3 maart
Start: 20:00 uur
Einde: 21:00 uur
Locatie: Zoom

HOE HET WERKT
• Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket als bevestiging.
• Dit ticket is niet nodig om deel te nemen aan het evenement.
• Je ontvangt nog een tweede mail met daarin de link(“Click Here to Join”) naar het evenement.
• Je ontvangt van ons nog een reminder een dag van tevoren en een uur van tevoren.
• Het evenement is een kwartier voor aanvang open. Het programma start op de genoemde aanvangstijd.
• Je hoeft geen account te hebben bij Zoom.
• Zoom werkt het beste als je van te voren het programma downloadt via deze link.
• Heb je een half uur van te voren nog geen link gekregen? Check dan a.u.b. eerst je spambox.
• Lukt het nog steeds niet? Whatsapp of sms dan naar 06 511 877 37.